vineri, 29 octombrie 2010
Muntele Vulcan - Destinaţia vacanţelor dumneavoastră!
Muntele Vulcan reprezintă un masiv muntos, situat la cumpăna izvoarelor Crişului Alb şi Arieşului, în Munţii Apuseni. Muntele Vulcan are o altitudine de 1264 m impunându-se spectaculos în peisaj.
Cu o suprafaţă de peste 5 ha, Muntele Vulcan este o parte componentă a Munţilor Abrudului, situaţi în sudul Munţilor Bihor. Muntele Vulcan este construit din calcare jurasice albe, care păstrează numeroase urme de fosile caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriaşe în mările calde ale erei mezozoice.
Ca formă este caracteristic pentru morfologia aspectelor carstice din Munţii Apuseni. Pereţii abrupţi dau muntelui un aspect de cetate uriaşă, dominând regiunea cu cei peste 500 m.
Datorită pereţilor de calcar înalţi, zona a atras atenţia alpiniştilor care au pitonat trasee cu grade diferite de dificultate, unele dintre ele fiind omologate.În momentul de faţă există un număr foarte mare de trasee ale căţărătorilor din toată ţara, cele mai multe fiind ale D-lui A. Munteanu de la Cluj. În anul 2007 la Muntele Vulcan s-a desfăşurat cea de a V-a ediţie a CUPEI TRASCĂU 2007, organizată de Asociaţia de Turism şi Ecologie Trascău Corp din Zlatna (concurs de alpinism).
Vegetaţia masivului Vulcan este formată din făgete şi brad. Pe platoul stâncos se dezvoltă exemplare izolate de pin şi tisa. În total aici sunt prezente 435 de specii de plante, din acestea 18 specii rare de plante alpine şi montane şi 11 specii endemice, dacice şi carpatice, precum crinul sălbatic, stânjenelul de pădure, garofiţa de stâncă, floarea de colţ.
Principalele locuri din împrejurimi, care pot fi vizitate în judeţul Hunedoara sunt: Cascada din Stănija, Gurile de mină din Stănija, Pădurea de mesteceni de la Corniţel, Pădurea de tei de la Mihăileni, iar în judeţul Alba sunt: Detunata din Comuna Bucium, Gheţarul Scărişoara din Comuna Gârda de Sus, Poiana cu narcise de la Negrileasa Comuna Bucium, Dealul cu melci, Valea Verde.
Accesul se face din DN 74 Alba-Iulia - Abrud - Brad, vârful Muntelui Vulcan dezvoltându-se la o distanţă de aproximativ 2 km deasupra satului Buceş-Vulcan.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)